lördag 15 oktober 2011

Okupera Wall Street

Den amerikanska rörelsen Okupera Wall Street har nu blivit en proteströrelse i hela världen. Äntligen tar några tag i frågan vem ska räddas i en ekonomisk kris. Finansvärlden som skapet krisen eller folket som får betala för krisen. Naturligtvis ska folket räddas. Att rörelsen startar i det kapitalistiska USA är intressant. Drömmen om de stora pengarna har ju alltid funnits i det landet. Nu har det tydligen börjat gå upp för amerikanerna att deras land är bankrutt och att det är finansen som fortfarande kan leva flott. Om denna rörelse kan rädda Obama kvar som president, så det en bra början.
Jag hoppas att svensk arbetarrörelse och främst fackföreningsrörelsen vågar kliva ur sina sammanträdesrum och stöda de små människorna. Detta är en rörelse som lever i de socila medierna och har alla möjligheter att bli en stor folkrörelse även i Sverige. Fackföreningsrörelsen missade vänstervågen på 1960-talet´. Den missade miljörörelse på 1980-talet. Gör nu inte om de misstagen utan kom ut och ta ställning för den lilla människan mot den stora finansvärlden. Det skulle kunna bli en nystart för en fackföreningsrörelse som idag håller på att stelna i ett administrativt verksamhetsplanerande och ett instituellt planerande. Det här är kanske sista chansen att kunna agera.
Den här folkrörelsen har bara ett hot över sig. Den får inte bli våldsam. Det som har skett i Rom idag får inte ske. Då spricker hela idén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar