måndag 10 oktober 2011

Jämställdhet igen

LO-tidningen har haft en artikel om bristen på jämställda löner. Med den takt som avtalsrörelserna hitills har försökt att ordna jämställda löner kommer det att decenier att ordna jämställda löner. En arbetsgivare, Jonas Milton, vd. för Almega uttalade sig i LO-tidningen om vad som måste ske för att lönebildningen ska bli jämställd. Man häpnar. Han vill ha ökad konkurrens inom offentlig sektor. Hallå, vakna. är det något som är konkurrensutsatt så är det väl offentlig sektor. Hur många privata företag inom vård,skola och barnomsorg finns det i Sverige. Förmodligen fler än antalet kommuner. Den konkurrensen har då inte gett några jämställda löner. Hela handeln och i restaurangbranchen är väl konkurrensutsatt. Den konkurrensen har då inte gett något i plånboken. Herr Milton vill också öka lönespridningen. Vad händer då? I kommuner och Landsting ger den lönespridningen mer till typiska herryrken.
Nejdu herr Milton, du och dina arbetsgivarkollegor kanske skulle ta en sväng ut i verkligheten och öppna ögonen för den verklighet som du inte ser från ditt arbetsgivarfönster i Stockholm.
Är det inte typiskt att alla de arbetgivarrepresentanter som inte vill ha jämställdhetspotter alltid är män.
Det som behövs nu är en politisk vilja. Men var finns det partiet. Facken måste skrika högt. Jag hoppas att kommunal som nu står upp för jämställdhetspotter inom LO tar strid internt i LO och driver ut gubbarna ur maktens boning. På arbetsgivarsidan är det svårare att påverka men alla lokala fack kan väl skicka en inbjudan till arbetsgivarna om att de vill ha besök, så kan väl gubbarna prya på några typiska kvinnoyrken och få se den verklighet de är så pigga att uttala sig om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar