måndag 21 maj 2012

LO ordförande


Nu är det snart dags för LO kongress och lugnet har lagt sig över LO
Valberedningen har valt den enkla vägen. Det blir en metallare som föreslås till ordförandeposten.
Vad var det som gjorde att det blev så. Jag har min egen teori.
Rädslan att Metall skulle fjärma sig ännu mer från LO samordningen är ju uppenbart ett stort skäl till valet. Metall har ju under flera avtalsrörelser varit på väg västerut med sina löner. Det blev ju fullt uppenbart i år, där Metalls agerande har förstört för hela det lågavlönade gruppen inom LO.
Att snabbt göra upp och sedan göra det i procent och som en liten grädde på moset gå ut och proklamera att det var exportskektorn inom industrin som skulle vara löneledande var ju en katastrof för de lågavlönade och deltidsanställda kvinnorna.
Där lämnade Metall solidariteten inom LO.
Rädslan att dettta skulle fortsätta gynnade definitivt Metalls ordförandekandidat Nu hoppas väl valberedningen att det i framtiden ska kunna gå att hålla i Metall lite bättre med en ordförande från det facket.
Det har också dykt upp en diskussion att facklig bakgrund int var det viktigaste för en ny ordförande utan det gällde att ha någon som hade meriter inom maktens korridorer på andra områden.Det gynnade inte Kommunals kandidat.
Resultatet blir nu att Metall sitter med två personer i sosarnas verställande utskott. En som ordförande. Han har fortfarande inte sagt ett ord om offentlig sektor och de lågavlönade kvinnorna.
Det närmast Lövén har kommit offentlig sektor är att tycker det är okej att tjäna pengar på vård och omsorg.
Vi får väl se vad den nya LO ordföranden står i frågan, men han är ombudsman i Metall.
Jag är inte optimist när det gäller LO:s framtid som en maktfaktor inom svensk fackförningsrörelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar