fredag 2 mars 2012

Äldreomsorgen

Det har under vintern diskuterats om orskerna till att så få vill gå vårdlinjen på gymnasiet. De privata arbetsgivarnas tro är att man från skolan inte tydligt har berättat att man få behörighet till högskolan från vårdlinjen. Arbetsförmedlingen hänger på och har som vanligt inga egna ideer. Våra politiker leker struts och stoppar huvudet i sanden och förstår ingenting.
Men snälla arbetsgivarna (politiker och priva vårdbolag) detta är ert problem. Hur ser det idag ut imom t.ex äldreomsorgen?.
Vad får våra ungdomar inom den sektorn.?
De får en ingångslön som ligger flera tusen under tekniska yrken som inte kräver tre års utbildning. De får i stort sett aldrig heltid, vilket gör lönen i praktiken ännu sämre. De får arbetstider som är orimliga. Varför ska man vara ledig ett antal timmar mitt i arbetspasset? Det gör arbetsdagen orimligt lång? Vara småbarnsförälder fungerar knappast ihop med ett sånt schema. De får en arbetsmiljö som gör att man vet att kroppen är slut vid 55 år.
Det värsta att det knappt går att få en fast anställning. Det vanligaste i äldreomsorgen är vikariat eller allmän visstidsanställning. Det sistnämda är att hån mot´de anställda. I december var det en kommun i Uppsala län som hade ca. 2 vistidsansöälld på varje fastanställd. utan fast anställning inget bostadskontrakt eller lån
Samtidigt pratar våra politiker att vi måste arbeta mer för att klara pensionerna. Samma politiker har försämrat sjukförsäkringen så de som inte klara av arbetet inte kan klara sin försörjning.
Det stora ansvaret för dagens problem ligger hos våra politiker.
De har skapat ett system som gör att privata vårdbolag gör orimliga vinster på vår vård och omsorg. De sänker skatten så att det snart inte finns pengar till vård och omsorg
.Ta ert ansvar och skapa arbetsplatser med en bra lön, drägliga arbetstider och ett arbetsmiljö som gör att man kan arbeta till pension. då får ni också personer som vill arbeta i vården.
Om det inte det sker så måste svenska folket säga ifrån. Jag undrar vad pensionärsorganisationerna gör i denna fråga?. Som jag ser det. ingenting. Det är val 2014 , då kan vi avgöra den framtida vården. Tvinga politikerna att ta ställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar